1223912773.jpg

Optimaal mobiel zonder een auto te bezitten

Home » Vervoer

Jeroen - 30 January 2009 - Vervoer | No Comment |

Als ondernemer die door het hele land reist, ben je snel geneigd om te denken dat je een auto moet hebben. Maar zeker als er een NS station in de buurt van je huis/kantoor is, is dat helemaal niet nodig.
Zelf woon ik op loopafstand van Utrecht CS, dus dat maakt treinen erg makkelijk, maar dan ben je nog niet op de plaats van bestemming. Voor het laatste stukje van het Station naar de eindbestemming gebruik ik, afhankelijk van de bestemming, diverse vervoermiddelen.
Als het uitkomt ga ik lekker lopen. Maar als het verder weg is, is dat niet zo handig. Ik ben niet zo’n fan van bussen, die rijden meestal niet erg frequent, en de chauffeur wil nog wel eens vergeten je een seintje te geven als je moet uitstappen.

De OV Fiets is een handig werkende mogelijkheid voor korte afstanden. Je meldt je eenmalig aan en je NS (kortings)kaart wordt geschikt om OV Fiets te gebruiken. Let wel dat je o.a. legitimatie op moet sturen en dat er dus een aantal dagen overheen gaan voordat je het kunt gebruiken. De kosten zijn laag, eenmalig € 7,50 en € 9,50 per jaar. Het huren van een fiets kost slechts € 2,85 per 20 uur. Groot voordeel is dat het fiets huren nauwelijks tijd kost. Je bent vaak sneller dan met de bus.

Mocht de afstand te ver zijn (of het regent of je hebt geen zin om te fietsen), dan gebruik ik Greenwheels . Deze deelauto’s staan bij veel stations en hiermee ben je ook in een mum van tijd onderweg. Je dient wel te reserveren, maar dit kan per internet en telefoon tot vlak voordat je weg wil rijden. Wel moet je je vooraf aanmelden en een borg storten (€ 225). De kosten voor het abonnement zijn vanaf € 5 per maand. Afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt kan een duurder abonnement interessant zijn. Ik maak altijd een zo groot mogelijk deel van mijn reis per trein en pak alleen voor het laatste stukje een auto. Weet wel dat als je hele dagen auto’s gaat gebruiken, Greenwheels wellicht te duur wordt (je betaalt per uur en per KM), een huurauto kan dan goedkoper zijn. Voor wat betreft het gebruiken van de auto’s zijn mijn ervaringen zeer positief. Alleen jammer dat hun site en infrastructuur het een en ander te wensen overlaat.
Er zijn meer alternatieven behalve Greenwheels, maar voor zover ik weet zijn zij het grootst.

Dus zonder auto, maar met de trein, OV Fiets en Greenwheels tot m’n beschikking kom ik overal waar ik zijn moet, ontlast ik het milieu en kan ik het grootste deel van de reis nog werken/lezen/bellen/slapen ook!

Over

Author Image

Meer posts van Jeroen

Reageer

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.