snel en simpel tip 1: Verwarm de oven niet meer voor

Home » Thuis en Werk

Petra - 22 January 2009 - Thuis en Werk | 6 Comments |

In bijna alle ovenrecepten staat het: plaats de schaal in een voorverwarmde oven. Eigenlijk is dit alleen voor brood en sommige soorten gebak noodzakelijk. Maaltijden, ovenschotels en andere lekkernijen kunnen gelijk met het aanzetten de oven in. Aan het eind dan wel een minuutje langer er in laten. Dus geen lege hete oven meer; scheelt toch echt … tijd èn energie.

Over

Author Image

Meer posts van Petra

6 Comments »

 1. Er zijn ook energiezuinige ovens. Wij hebben een A-label electrische oven (van IKEA, maar gemaakt door Whirlpool) en die is goed geisoleerd en blijft enorm lang warm. Groot voordeel, vooral als je meerdere dingen achter elkaar bakt (en dat doet mijn vriendin vrij vaak!).

  Ook is hij “kindveilig”, op z’n heetst wordt het glas van de deur wel warm, maar niet heet genoeg om je aan te branden.

 2. Tegenwoordig zijn er van die prachtige 90 cm (6 pits) fornuizen met heerlijke grote ovens er onder.
  Er zijn echter ook varianten met twee ovens. Een grote en een kleintje er naast.

  Door alleen de grote te gebruiken bij hele grote gerechten scheelt het een boel energie als je een normaal gerecht bereidt in de oven, of slechts een paar broodjes bakt.

  Die grote oven hoeft nl niet helemaal verwarmd te worden.

 3. Best Llink,

  Bij het brood bakken doe ik het volgende: na vóórrijzen en her-kneden gaan de broden in blik of op ‘vloer’ de op 35 graden voorverwarmde oven in. (Bordenstand). Als het niet zo laag kan, gaat de oven even aan- tijdens het vóórkneden!-, tot-ie lauw is -en dan uit, dan: brøden d’rin, 30 á 40 min. rijzen (door raam in de gaten houden), oven dicht laten, vervolgens wordt de thermostaat op 180 á 200 gezet. Voordeel: het brood is, door de geleidelijke opwarming, door en door gaar,=: geen desemlucht!, en de korst is wat dieper, brosser, dikker. Probeer maar, experimenteer maar. Als bij de tweede rijs de oven te warm is, ontstaan er vreemde taferelen, die overigens best ‘af te bakken’ zijn, mits je zo verstandig bent geweest wat bebloemd ovenpapier neer te leggen op het rooster. Anticipeerpapier. Buitenbaarblikmoederlijke broden. E.e.a. duurt toch wat korter dan klassieke bakwijze.

  Geluk ermee.

  Roelof Kauffmann

 4. Ik ben het geheel eens met de vorige schrijver.
  Aanvullende tip:
  Zet een klein vuurvast schaaltje met een beetje (heet) water in de oven naast het baksel, je krijgt een lekker knapperige korst..

  Lekker eten!
  Anna.

 5. Volgens mij is dit niet nieuw.
  Ik doe dit al langer dan dertig jaar.
  Goed dat jullie er aandacht aan besteden, want veel jonge mensen weten dit misschien nog niet.

 6. Ik heb sinds kort mijn oude Moulinex hete/grill lucht oventje moeten vervangen door een nieuw oventje en helaas, deze moet ik voorverwarmen! De oude had een rond elementje in een van de zijwanden en inderdaad, voorverwarmen was absoluut niet nodig. Moulinex bestaat inmiddels echter niet meer en er is nog maar weinig keuze in kleine losse hete luchtoventjes. Ik ging als vanouds tewerk, gevolg aanbrandluchtje! Het bovenelement wordt nl. rood totdat de juiste oventemperatuur is bereikt en werkt daardoor als een grill! Voorverwarmen dus niet meer aan te ontkomen! Bááálen! Mijn oplossing: zo min mogelijk oven schoteltjes dus maar en meerde oven gerechten tegelijk of na elkaar bereiden, helaas!

Reageer

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.