solarcell.jpg

Puzzelstuk betaalbare zonne-energie

Home » Headline, Vervoer

Frans - 29 January 2009 - Headline, Vervoer | One Comment |

Sinds de verhuizing van Amsterdam naar de Utrechtse Heuvelrug is onze eco-footprint flink toegenomen. De belangrijkste boosdoener: drie keer zoveel autokilometers. Ik heb er veel voor over om daar iets aan te doen. De meest kansrijke optie is een elektrische auto die ik kan opladen met mijn eigen zonnecellen. Die optie heeft twee grote puzzelstukken, de zonnecellen en de elektrische auto.
Ons dak ligt precies goed voor klassieke zonnecellen, een helling 45ยบ en ligging op het zuiden. Alleen zijn zonnepanelen nog onbetaalbaar en is de subsidieregeling van Nederland berucht onbetrouwbaar. Het ministerie van Economische Zaken wil geen open einde regeling, dus als er meer inschrijvingen zijn dan er budget is houdt het feest gewoon op. Daar is niet op te plannen, dus het zonnecellenplan ligt in de koelkast.
Maar sinds kort is er een coming-out van een veelbelovend alternatief voor de silicium zonnecel. In plaats van massieve panelen zijn dit buizen. Het gewicht ligt lager, de buizen zijn veel minder windgevoelig, de installatie kost veel minder werk en de opbrengst is hoger. Voor de techno-liefhebbers: de buizen zijn omwikkelt met een zonnecel-folie van koper indium gallium diselenide (CIGS). De fabrikant is Solyndra, een van de vele goed gefinancierde startups in Silicon Valley. Ik heb goede hoop dat we de komende jaren nog veel meer creatieve toepassingen uit de Valley gaan zien.

Lees:
Treehugger artikel
Achtergrond artikel Venture Beat
Solyndra website

Over

Author Image

Meer posts van Frans

One Comment »

  1. I was sreisouly at DefCon 5 until I saw this post.

Reageer

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.