Doe de scheur-zen-reistijd-test

Home » Headline, Vervoer

Frans - 29 January 2009 - Headline, Vervoer | One Comment |

Wonen op het platteland is geweldig, maar dat geldt niet voor het bijbehorende bezineverbruik. De structurele oplossing waar ik naar hunker is een elektrische auto en zonnecellen op het dak, maar tot het zover is zijn er nog wel een paar dingen die je kunt doen. De grootste verspiller bij autorijden is snelheid: luchtweerstand neemt als de derde macht van de snelheid. Maar ja, als je haast hebt kun je beter sneller rijden, toch?

Dat heb ik ook lange tijd gedacht. We schreven eerder al over het nieuwe rijden en hoe je daar nog overheen kunt gaan, en dat vond ik toch wat soft. Maar het is niet waar. Iemand vertelde me over wat ik ben gaan noemen de scheur-zen-reistijd-test en sindsdien weet ik beter. De scheur-zen-reistijd-test doe je op een autorit die je regelmatig maakt. Klok je reistijd terwijl je zo hard mogelijk van A naar B scheurt. Hou je zo min mogelijk aan de snelheidslimieten, haal zoveel mogelijk in, geeft extra gas bij oranje en zebra’s, stop niet voor oude omaatjes, enz. Dat is je scheur-tijd.

De volgende keer dat je die rit maak doe je het tegenovergestelde: je houdt je helemaal aan de regels, stopt voor oranje, je remt acuut voor voetgangers en bent de ultieme heer of dame in het verkeer. Ook van deze rit klok je de tijd. Dit is je zen-tijd.

Je zult zien, het verschil in reistijd tussen de scheurtijd en de zentijd is marginaal. Op mijn meest voorkomende rit is het een paar minuten op een rit van ruim een half uur. Op drie andere punten is er wel een heel groot verschil tussen de scheurrit en de zenrit. Het eerste grote verschil is mijn stressniveau. Die is in het eerste geval maximaal en in het zen-geval minimaal. Na een dag scheuren ben ik doodop, terwijl ik na een dag in zen-stijl veel minder moe ben. Of je nou 5 of 10 minuten te laat komt voor een vergadering, dat maakt weinig uit. Maar ontspannen of gestressed de vergadering binnenlopen, dat heeft veel meer impact. Het tweede grote verschil is het benzineverbruik. Sinds ik de zen-stijl hanteer rij ik 10% zuiniger. Het derde verschil: ik heb vrijwel geen bekeuringen meer.

Over

Author Image

Meer posts van Frans

One Comment »

  1. leuk! past mooi in de lijn van zen-ridjers:
    http://www.zen-rijders.nl/startpagina.htm

Reageer

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.